over ons

Wie of wat is een voetbalvader(moeder)?

Een voetbalvader(moeder) is er in vele soorten. De ene zet zijn kind af bij de voetbalclub en de ander wordt de trainer van het team van zijn of haar kind. Er zitten nog vele soorten tussen deze twee personen in maar in de basis zijn de meeste voetbalouders zeer betrokken en laten dat op verschillende manieren merken. Op deze site nemen we jullie mee in de verschillende soorten ouders, delen we ervaringen en geven we tips. 

Het zijn van een voetbalouder komt met vroege ochtenden en weekendverplichtingen, maar het is ook een rol gevuld met onmeetbare beloningen terwijl je kijkt hoe je kind leert, groeit en plezier heeft op het veld.

Voetbalvader(moeder) zijn gaat over het omarmen van de gemeenschap, banden vormen met andere ouders, en het gezamenlijk trots zijn op het kijken naar hun kinderen die niet alleen in vaardigheid groeien, maar ook in sportiviteit en veerkracht. Het gaat over limonade tijdens de rust, patat na de wedstrijd en de autoritten naar huis gevuld met gelach en analyse van de beste momenten van de wedstrijd.

Door regen of zonneschijn, winst of verlies, de voetbalvader is een constante aanwezigheid. Zijn liefde voor het spel is ondergeschikt aan zijn liefde voor zijn kind, en in elk gejuich, elke high-five en elk ‘goed gespeeld’, ligt het hart van wat het betekent om een voetbalvader te zijn – een rol die, ondanks de uitdagingen, hij voor geen goud zou willen ruilen.

plezier en ontwikkeling

Voetbalontwikkeling; hoe kunnen we kinderen met nog meer plezier nog beter leren voetballen in een veilige omgeving. De woorden plezier, ontwikkeling en een veilige omgeving zijn hier nauw aan elkaar verbonden. In de praktijk horen we rond voetbalvelden nog wel eens discussie; “plezier is het allerbelangrijkste” of “het gaat allemaal om ontwikkeling”. 

Jongens en meisjes van 5 en 6 jaar beginnen met voetballen met bijna allemaal dezelfde reden: ze vinden het ‘leuk’ en blijven vervolgens voetballen zolang het ‘leuk’ is. Er is al veel onderzoek gedaan naar wat de mens drijft om ‘iets te gaan doen’ en dit vol te houden. Zoiets vereist motivatie.

Intrinsieke motivatie is een belangrijke factor om te gaan beginnen met voetballen en te blijven voetballen. Het belangrijkste motief om te stoppen is dat sport ‘niet meer leuk is’ (NOC*NSF/GfK, Sportersmonitor 2012). Plezier is dus een belangrijke factor om te beginnen met sporten en te blijven sporten. Plezier is ook een belangrijk onderwijsmiddel. Immers functioneren de hersenen beter wanneer zij in een zogenoemde positief emotionele staat zijn. Plezierhormonen zorgen voor een optimale werking van de hersenen en worden onder andere aangemaakt wanneer mensen met plezier sporten.

geniet van het moment

Scroll to Top